Lokasyon

Demireren Plaza K:3 D:13 Uşak

İletişim

0276 502 06 32

İş Güvenliği Uzmanı kimdir?

İş Güvenliği Uzmanı, çalıştığı kurum veya firmada, işçilerin sağlık ve güvenliklerini korumak amacıyla gerekli tedbirleri almasını sağlayan Bakanlıkça görevlendirilen danışmandır. Bu uzmanlar, risk değerlendirmesi yapma, yeni politikalar geliştirme, ekipman denetimi, iş kazası raporlama, acil durum eylem planı hazırlama ve yıllık çalışma planı gibi önemli konularda görev alırlar.

İş Güvenliği Uzmanı ne iş yapar? Görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir?

İş güvenliği uzmanı gerek dokümantasyon noktasında gerek saha denetimi konusunda gerekli hazırlıkları yapmaktadır. İş Güvenliği uzmanı, risk değerlendirmesi yapmak, yeni politikalar geliştirmek, ekipman ve malzeme denetlemesini yapmak, iş kazalarının raporunu tutmak, acil durum eylem planı oluşturulmasına katkı sağlamak, yıllık çalışma planı ve yıllık eylem planı hazırlama konularında görev almaktadırlar.

İSG faaliyetlerinde yer alan kişilerin görevleri, sorumlulukları ve yetkileri hususuna açıklık getirir. İş Güvenliği Uzmanı’nın bilinen en temel görevi olan çalışma ortamı gözetiminin yanında birçok farklı görevi vardır. Bunlar;

* İşyerinde oluşabilecek Acil durumların (kaza, yangın, patlama v.b.) önlenebilmesi için yapılan çalışmalara katılır. Acil Durum uygulamalarına katılır. Acil durum konularında, periyodik eğitimleri ve tatbikatların yapılmasını, acil durum planı doğrultusunda hareket edilip edilmediğini kontrol eder.

* İşyerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından bakım, kontrol ve ölçümleri planlar ve uygulamaları izler.

* İş Güvenliğinde mevzuata aykırı yada çalışanları etkileyecek durumları işverene bildirir.

* KKD kullanımı, seçimi, bakımı ve muhafazası konusunda mevzuat ve isg kurallarına göre sürdürülebilirliğini sağlamak için işverene öneriler verir.

* İşyerinde meydana gelen ancak ölüm veya yaralanmaya neden olmayan durumlar (ramakkala durumlar) hakkında çalışmalar yaparak işverene önerilerde bulunur.

* İş kazaları ve meslek hastalıklarının sebeplerini araştırır ve işverene tekrarlanmaması için önerilerde bulunur.

* İşyerinde Risk değerlendirmesi konularında çalışmalara katılır ve işverene önerilerde bulunur.

* Çalışanların iş sağlığı güvenliği eğitimleri hakkında planlama yaparak işverenin onayına sunar.

* İş güvenliği uzmanı, isg eğitimlerini vermeye yetkilidir. İşverenin onayı ile bu eğitimlerin bir kısmını üstlenebilir.

* Eğitim kayıtlarını belgelendirerek işverene sunar.

* İlgili kurumlarla işbirliği kurarak, hizmet verdiği kurumlardaki isg faaliyetleri konusunda yardımcı olur.

* Yangın, Deprem, Yüksekte çalışma gibi özel durumlar konusunda eğitimlerin yapılması için işverene önerilerde bulunur.